15.000m² wooninspiratie Service zit in ons DNA Klanten beoordelen ons met een 9.0
Sluiten

Is jouw matras aan vervanging toe?

Door Sara
13/12/2023
Auping Elite matras

In onze drukke levens vergeten we soms dat ons matras een cruciale rol speelt in onze algehele gezondheid. Een goed matras is immers essentieel voor een goede nachtrust, wat op zijn beurt weer van invloed is op onze dagelijkse prestaties en stemming. Weet jij wanneer een matras aan vervanging toe is? Onze slaapexperts vertellen het je graag!

“Wanneer je matras aan vervanging toe is, is het lichaam op zoek naar ondersteuning die er eigenlijk niet meer is.”

Marjo, slaapexpert

Wanneer is een matras aan vervanging toe?

Ieder matras is anders. Je kunt stellen dat een matras een gemiddelde leeftijd heeft van 12 jaar. Dit heeft mede te maken met hoe intensief een matras gebruikt wordt. Hoe langer je op een matras ligt, hoe minder de kwaliteit uiteindelijk wordt. Een kwalitatief minder goed matras leidt tot een verminderde nachtrust. Dit kan uiteindelijk ook klachten veroorzaken, zoals aan pijn in de onderrug. Juist daarom is het belangrijk om het matras tijdig te vervangen.

Hoe kan het dat de kwaliteit verminderd van een matras?

Een matras wordt iedere nacht gebruikt. Tijdens je slaap raak je lichaamsvocht, of beter gezegd lichaamszuren, kwijt. Het matras absorbeert het vocht en reguleert het. Maar na een aantal jaar neemt dit vochtregulerend vermogen af. Hierdoor vermindert de kwaliteit van het matras op gebied van hygiëne, slaapcomfort en gezondheid. Daarnaast ligt je natuurlijk het liefst iedere nacht in dezelfde houding in je bed. Het matras zorgt voor een volledige tegendruk die optimaal slaapcomfort biedt, maar na verloop van tijd zal deze tegendruk minder worden. Dit komt zowel door de vering als door het continu hebben van dezelfde slaaphouding. Doordat het matras de vorm van je slaaphouding aanneemt, kunnen kuilen ontstaan die mogelijk klachten opleveren zoals stramheid en rugpijn.

Waar moet op gelet worden bij verschillende slaaptypes?

Er zijn verschillende slaaptypes. Zo heb je buikslapers, rugslapers en zijslapers. Voor buikslapers is een stevig matras belangrijk. De buik is het uitstekende gedeelte tijdens het slapen en moet goed ondersteund worden. Hoe stevig het matras is heeft niets te maken met het gewicht. Bij rug- en zijslapers zijn zowel de vorm als het gewicht van het lichaam belangrijke maatstaven voor het aanmeten van een matras. De drukpunten kunnen namelijk per lichaam verschillen. Zo heeft de een bredere schouders dan de ander.

Hoe weten jullie wat het perfecte matras voor iemand is? 

Door met jou het gesprek aan te gaan en goed te luisteren, komen onze slaapadviseurs te weten wat jouw slaapwensen zijn en hoe je het prettigst slaapt. Op basis daarvan gaan zij samen met jou op zoek naar de meest comfortabele optie. Daarbij is zowel ondersteuning als prettig liggen belangrijk. Door ons brede assortiment met slaapmerken als Pullman, Auping en Eastborn kunnen wij voor iedere klant helpen. Iedereen heeft ten slotte andere slaapwensen.

Persoonlijk slaapadvies

Onze deskundige slaapexperts voorzien je graag van een vrijblijvend, persoonlijk slaapadvies. Kom langs in onze winkel in Huissen of maak alvast een afspraak, zodat je zeker bent dat één van onze slaapadviseurs de tijd voor je heeft. We ontvangen je graag met een heerlijke kopje koffie!

Onze slaapexperts staan voor je klaar
slaapexperts-bij-jansen

Maak een afspraak

Wil je zeker zijn van een voor jou passend slaapadvies? Maak dan voor de zekerheid een afspraak met één van onze slaapexperts. Zij nemen de tijd om jou geheel vrijblijvend advies te geven.

Maak een afspraak
Alt tekst